Grattis Höglundaskolan, finalist i Future City

Jag hade förmånen att få besöka en grupp 7-klassare på Höglundaskolan i Sundsvall. Beskedet att de gått till final i kategorin Uppsats i Future City kom precis före sportlovet så alla elever hade ännu inte fått vetskap om det. Det blev en glad överraskning när jag dök upp med tårta för att gratta dem första dagen efter sportlovet!

Eleverna har jobbat med temat Future City inom ämnet ”elevens val” 1,5 timme, en gång i veckan sedan i höstas. Som handledare har de haft läraren Tobias Bruneflod. De har gjort studiebesök på kommunens stadsbyggnadskontor samt kommunens avfallsbolag. De har byggt upp Sundsvalls stad i Minecraft, byggt en modell av en stad som den kan se ut i framtiden samt skrivit en uppsats om ”Det smarta huset”. Stort fokus ligger på hur man kan bygga energi- och miljövänligt, det märks att detta är något eleverna tycker är viktigt och intressant. De har många idéer och jag hoppas och tror att några av dem kan bli verklighet någon gång i framtiden. Här märks bilar som drivs av solenergi, kollektiva transportmedel på räls i luften driva av magnetfält, automatisk sopsortering som transporteras under jord utan utsläpp av avgaser, vikten av gräs och buskar för rekreation och trivsel men också renare luft.

Uppsatsen som tog sig till final beskriver de smarta husen, vilka har getts en speciell utformning för att minimera värmeförluster och maximera utnyttjandet av solenergi. Uppsatsen har förslag till hur vattenanvändningen ska minska och flera exempel på hur det smarta huset underlättar vardagen, till exempel för matinköpen. Även lösningar för hur äldre ska kunna bo kvar hemma och inte känna sig ensamma presenteras.

Det är roligt och givande att möta elever i skolan, de har många tankar om framtidens stad och jag hoppas att några av dem så småningom hamnar i vår bransch. Yrken som arkitekt, civilingenjör, snickare och kranförare lockar! De var klart sporrade av tävlingsmomentet i Future City och ser fram emot att få åka till finalen på Tekniska museet den 13:e april.