Alla jobb är inte lika

Arbetsplatsbesök är en av de vanligaste arbetsuppgifterna vi Arbetsmiljörådgivare har som uppgift. Att komma ut och se hur den krassa verkligheten fungerar, träffa både arbetsledare och arbetstagare och lyssna in hur dom har det arbetsmiljömässigt.

En tidigare kollega frågade mig för ett tag sedan om det inte ensidigt och tjatigt att se samma saker hela tiden, han förstår nog inte min vardag.

I går så började jag dagen tidigt med att besöka ett medlemsföretag från Lettland som renoverar och bygger till vindsvåningar i de mest eftertraktade områdena i Uppsala. Man jobbar på ett bra systematiskt arbetssätt, man har fina, ljusa trevliga personalutrymmen i en liten stuga som ligger på innergården. Först kom jag inte in på arbetsplatsen då jag inte fanns med i deras ID06-lista.

Jag kommer in och hälsar på alla gubbar som ska börja dagen med att byta taktegel och reparera taket. Jag tar sen bygghissen upp på taket där jag får första frågan från deras BAS-U: – Ser det här bra ut?

Ordningen på bygget är helt och hållet på topp. Rent och snyggt på vinden, brandskyddet består både av utställda brandsläckare och ett brandlarm med värmedetektorer monterat. Här använder man sig av dammfällor och en bra belysning. Snacka om ordning och reda!

Här har man tänkt till i projekteringen. Eftersom ingen ställning med fallskydd får plats så har man istället satt fast konsoler högst upp på fasaden, ett tätt bjälklag på det samt fallskyddsnät så inget kan falla ner.

Jag avslutade det besöket med en genomgång av arbetsmiljöplan och riskelimineringar som var mycket bra gjorda. Otroligt roligt att se en så bra arbetsplats.

Senare samma dag så åker jag ut till Norrtälje, där ska jag träffa Ted Reuterskiöld, grävmaskinist på NKR Demolition.

Han sitter i en 14 tons grävmaskin 60 meter upp på en av de 8 silos i Norrtälje hamn och river dem uppifrån! Han går upp och ner varje dag eftersom all el är borttagen när dom river. 320 trappsteg varje morgon, snacka om morgon gympa!

Här är det lika bra ordning på arbetsmiljöarbetet, man ser på arbetsmiljötavlan att man verkligen jobbar säkert och systematiskt.

– Rivningsbranschen har ju fortfarande ett rykte om sig men så är det inte längre, säger Ted Reuterskiöld.

–  Vi är tvungna att göra konstruktionsberäkningar och göra ordentliga arbetsberedningar. Tar det längre tid än beräknat så får det göra det. Det är inget vi tummar på, vi måste vara säkra på att komma hem efter arbetsdagen är slut, säger han.

En bra och givande dag i min vardag.