Bravo byggbranschen – vi jobbar allt säkrare!

Är det ett genombrott för säkerheten vi ser? Enligt Arbetsmiljöverkets officiella statistik har antalet arbetsolyckor minskat rejält sedan förra året. I byggbranschen har hittills i år tre personer mist livet, vilket naturligtvis är att beklaga. Det är tre för mycket. Men vi måste ändå våga glädja oss så smått åt att vår nollvision är inom räckhåll, att olyckorna minskar och att ett idogt förebyggande arbete lönar sig

Inom Sveriges Byggindustrier är vi nu inne på det tredje året med storsatsningen En säker arbetsplats. Våra arbetsmiljörådgivare har blivit varma i kläderna och besöker medlemsföretagen varje vecka, de anordnar seminarier och besöker skolor. Med jämna mellanrum tar vi fram nya hjälpmedel och snart har 4000 personer genomgått vår kostnadsfria, interaktiva säkerhetsutbildning på nätet – www.ensakerarbetsplats.se. Den släpps förresten alldeles snart på engelska.

Själv har jag medverkat på ett oräkneligt antal seminarier runt om i landet, tillsammans med byggföretag och myndigheter, där vi har diskuterat säkerhet och delat med oss av erfarenheter och kunskaper. Medvetenheten om allas vårt ansvar och den enskildes betydelse ökar och sprider sig.

”Alla pratar om säkerhet nu, överallt”, sa en bygg-vd för ett litet tag sen och det är härligt att höra. Det är just så det ska gå till; vi ska prata och tänka säkerhet på alla byggarbetsplatser, varje dag.

Som vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier känner jag mig stolt över de många företag och medarbetare som lagt in en högre växel för att skapa säkrare arbetsplatser. Det sker nämligen inte av sig självt. För att lyckas styra skutan i hamn krävs tydligt ledarskap och engagerade medarbetare, personligt ansvar för detaljer och medvetenhet om risker.

Tack alla ni som arbetar vidare för noll olyckor på våra byggarbetsplatser – ni räddar liv.

Keep up the good work!