Uppladdning inför finalen i Future City

Uppladdning inför finalen i Future City

Tidigt i morse laddade jag termosen med kaffe och satte mig i bilen för en tur till Kiruna. Det är ett vinterlandskap med mycket snö som möter mig när jag kommer fram trots att vi är i slutet av april. Väl framme vid Högalidskolan träffar jag läraren Carina Lidberg som är en av initiativtagarna till att skolan tävlar i Future City. Hon berättar att skolan ofta arbetar med större teman och att Future City är bra för att det tränar elevernas samarbetsförmåga. Tävlingen uppmuntrar kreativitet och ett entreprenöriellt lärande. Det energisparfokus som eleverna har haft i de olika momenten är ytterligare något som Carina lyfter fram.

I år var temat i Future City stadsomvandlingen i Kiruna och visst har det bidragit till både lärarnas och elevernas engagemang. Att tävlingen har tre delar är också positivt eftersom det gör att det finns ett delmoment som passar alla menar Carina. Vi ställer fram tårtorna för att fira den finalplats som åttondeklassarna har kammat hem. Eleverna börjar komma ut på rast och ett kösystem tar snabbt form. Jag passar på att byta några ord med en av eleverna som har skrivit uppsatsen som gått till final; Arvid Lidberg. Arvids bästa tips till stadsomvandlarna i Kiruna är att bygga en kompakt stad. Vidare berättar han att uppsatsen haft stort fokus på energi.

Det är tolv skolor nominerade till finalen i Future City och det är i kategorin Future City Uppsats som Högalidskolan sin finalplats. Juryns motivering lyder:

Högalidskolan, Kiruna

De unga att tar ansvar för att ta till vara på möjligheterna som uppstår i utformningen av den nya staden när det gäller energikällor, stadsplanering, med mera. I staden finns aktivitetshus där ungdomar kan samlas och ta del av aktiviteter gratis.

När jag lämnar Kiruna är det med en mycket positiv känsla. Med så många engagerade lärare och elever gör att jag är övertygad om att Kiruna har många vinnare oavsett hur det går i finalen. Min förhoppning är att kommunen och näringslivet drar nytta av detta engagemang i den framtida samhällsomvandlingen! 

susanne_friberg.jpg

Susanne Friberg
Projektledare 

Taggar

Susanne Friberg
Projektledare BI Norra Norrland
  Etiketter:
  Om byggindustribloggen:

  Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi har cirka 3400 medlemsföretag (bygg-, anläggnings- och specialföretag). 

  På denna blogg skriver företrädare för vår organisation inlägg om aktuella händelser i vår bransch. 

  Läs mer om oss på www.sverigesbyggindustrier.se

  Senast kommenterat:
  Arkiv
  Twitter
  Andra bloggar
  Våra bloggare:
  Ann-Charlotte Rand Arbetsmiljörådgivare BI Öst
  Björn Wellhagen Näringspolitisk chef, ansvarig bostadsfrågor
  Charlotta Gottschalk-Dieden Arbetsmiljörådgivare BI Syd
  Christer Johansson Arbetsmiljörådgivare BI Norra Norrland
  Hanna Magnusson Arbetsmiljörådgivare BI Södra Norrland
  Håkan Lind Kommunikationschef
  Johan Deremar Nationalekonom
  Lars Redtzer Ansvarig infrastruktur
  Lars Tullstedt Expert kompetensförsörjning
  Mats Åkerlind Vice vd och förhandlingschef
  Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare BI Mellan
  Peter Schyum Affärsområdeschef Povel Verksamhetsledning
  Susanne Friberg Projektledare BI Norra Norrland