Det får vara nog nu!

stop.png

När jag stod i duschen och bytte blandare sa en kund åt mig att han aldrig sett något så snyggt och att det var lika bra att jag klädde av mig. En annan gång sa en kollega att han hade tagit ut pengar, tjugor, för att jag skulle dansa för honom under lunchen. När jag berättade för mina chefer så tog de det inte på allvar!”

Det här ett referat som jag läste i en tidning i dag, i dag den 27 november 2017! Jag vet inte hur jag ska förklara den känsla jag får när jag läser sånt här, men det är ingen bra känsla, kan jag lova! Jag skäms som man och medmänniska.

I dag 2017 kommer det fram historier och berättelser som jag inte trodde fanns, att man som tjej får frågan om man kan ställa upp som lunchunderhållning av sin manliga kollega för ett par tjugolappar. Visserligen är det antagligen ett skämt från den manlige kollegans sida men det är inget bra skämt, jag tror inte att den mannens fru eller dotter skulle tycka det heller.

Senast i dag var jag på ett besök på en byggarbetsplats i Stockholm, vår huvudstad. Ett nytt område byggs och snygga fasader, härliga balkonger med en otrolig utsikt och moderna lägenheter. Vi hade först ett möte med platsledningen om personalliggare, ID06 och arbetsmiljöfrågor, om vilka problem de nya lagarna kan medföra och vilket ansvar platschefen har fått. En mycket bra arbetsplats med ordning och reda!

När vi sedan åker upp i hissen inne i det fina trapphuset får jag en stor klump i magen. På den skiva som man sätter upp som skydd i hissen är det någon (troligtvis en vuxen person, eftersom det är ordning och reda på den här arbetsplatsen, ID06 används överallt) som har ristat in ett par bröst och en liten trekant nedanför. Jag vet inte hur man tänker när man åker hiss och tar upp ett verktyg och ristar in detta, vet du???

Jag kanske ska ta fram en penna och rita en penis på kaffemaskinen på jobbet? Undrar vad mina kollegor skulle tycka om det!

Det kanske vore bra om vi tog och bjöd in medarbetarnas familjer till våra fina byggen, låta dom åka hiss och se vilka fantastiska teckningar deras män har gjort, för jag har väldigt svårt att tänka mig att det är kvinnor som går omkring och ritar så’nt här.

Hur ska vi komma vidare? Vi måste stoppa den här machokulturen, eller töntkultur är nog ett bättre namn för den här s.k.i.t.-kulturen.

Patrik Jakobsson
Arg och frustrerad arbetsmiljörådgivare
Sveriges Byggindustrier (BI) Mellan

 

Taggar

Patrik Jakobsson
Arbetsmiljörådgivare BI Mellan
  Etiketter:
  Om byggindustribloggen:

  Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi har cirka 3400 medlemsföretag (bygg-, anläggnings- och specialföretag). 

  På denna blogg skriver företrädare för vår organisation inlägg om aktuella händelser i vår bransch. 

  Läs mer om oss på www.sverigesbyggindustrier.se

  Senast kommenterat:
  Arkiv
  Twitter
  Andra bloggar
  Våra bloggare:
  Ann-Charlotte Rand Arbetsmiljörådgivare BI Öst
  Björn Wellhagen Näringspolitisk chef, ansvarig bostadsfrågor
  Charlotta Gottschalk-Dieden Arbetsmiljörådgivare BI Syd
  Christer Johansson Arbetsmiljörådgivare BI Norra Norrland
  Hanna Magnusson Arbetsmiljörådgivare BI Södra Norrland
  Håkan Lind Kommunikationschef
  Johan Deremar Nationalekonom
  Lars Redtzer Ansvarig infrastruktur
  Lars Tullstedt Expert kompetensförsörjning
  Mats Åkerlind Vice vd och förhandlingschef
  Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare BI Mellan
  Peter Schyum Affärsområdeschef Povel Verksamhetsledning
  Susanne Friberg Projektledare BI Norra Norrland