byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg182_exImg

Från vänster: Hlynur, Casper, Daniel och Benjamin, klass 7 A

I februari besökte Sveriges Byggindustrier klass 7 B på Växthuset Skola i Mölndal. Eleverna var inne i slutfasen av sina modellbyggen och filade på det sista i sina uppsatser. Många nya lösningar med transporter, boendeyta på havet, städer över och under mark förevisades.

Växthuset Skola tog sig även vidare till den nationella finalen på Tekniska Muséet i Stockholm den 13 april – varma grattis från BI Väst och all lycka till i finalen!

Läs mer om Ann-Sofie Lind: Växthuset Skola i Mölndal vidare till finalen av Future City

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg181_exImg

Jag hade förmånen att få besöka en grupp 7-klassare på Höglundaskolan i Sundsvall. Beskedet att de gått till final i kategorin Uppsats i Future City kom precis före sportlovet så alla elever hade ännu inte fått vetskap om det. Det blev en glad överraskning när jag dök upp med tårta för att gratta dem första dagen efter sportlovet!

Eleverna har jobbat med temat Future City inom ämnet ”elevens val” 1,5 timme, en gång i veckan sedan i höstas. Som handledare har de haft läraren Tobias Bruneflod. De har gjort studiebesök på kommunens stadsbyggnadskontor samt kommunens avfallsbolag. De har byggt upp Sundsvalls stad i Minecraft, byggt en modell av en stad som den kan se ut i framtiden samt skrivit en uppsats om ”Det smarta huset”. Stort fokus ligger på hur man kan bygga energi- och miljövänligt, det märks att detta är något eleverna tycker är viktigt och intressant

Läs mer om Hanna Magnusson: Grattis Höglundaskolan, finalist i Future City

15 mars till 15 april är det dags för ansökan till högskola och yrkeshögskola. Vi har brist på ingenjörer och vill så klart att fler ska intressera sig för bygg. Vi vill att branschen ska synas mer och att fler ska få upp ögonen för framtidens jobb hos oss.

Vi hade en film med byggkoppling rullandes en fredagskväll i februari på en av Hötorgsskraporna i Stockholm. Budskapet var att alla bitar måste falla på plats och att alla behövs för att bygga ett hus. Temat var Tetris och de olika nivåerna bestod av yrkesroller och vilka egenskaper som behövs. Filmen och människors reaktioner har blivit en kampanjfilm inför högskolevalet som sprids bland annat i digitala medier.

Läs mer om Vi vill bli fler i byggbranschen

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg179_exImg

”Tydligast är den positiva utvecklingen i byggbranschen vad gäller nollvision mot dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor”. Det konstaterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon nyligen presenterade regeringens nya strategi för arbetsmiljöarbetet. Det här är väldigt positivt och visar att vårt medvetna säkerhetsarbete ger resultat.

Samtidigt kan vi aldrig slå oss till ro. För vi kan inte vara nöjda förrän alla kommer hem från jobbet i samma skick som de kom dit. Att vårt arbete inte är färdigt understryks dessutom av de två tragiska dödsolyckorna i månadsskiftet februari/mars. Därför skulle jag vilja uppmana dig att ta chansen att uppmärksamma säkerhetsfrågorna i ditt företag i samband med Säkerhetsdagen den 28 april. Samla alla medarbetare och diskutera risker och åtgärder. I år fokuserar vi på fallrisker, som tyvärr fortfarande ligger bakom de flesta olyckorna i branschen.

Läs mer om Boka in Säkerhetsdagen 2016 i din kalender

Etiketter:
Om bloggen

Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi har cirka 3400 medlemsföretag (bygg-, anläggnings- och specialföretag). 

På denna blogg skriver företrädare för vår organisation inlägg om aktuella händelser i vår bransch. 

Läs mer om oss på www.sverigesbyggindustrier.se

Senast kommenterat:
Arkiv
Twitter
Andra bloggar
Våra bloggare:
Ann-Charlotte Rand Arbetsmiljörådgivare BI Öst
Björn Wellhagen Näringspolitisk chef, ansvarig bostadsfrågor
Charlotta Gottschalk-Dieden Arbetsmiljörådgivare BI Syd
Christer Johansson Arbetsmiljörådgivare BI Norra Norrland
Hanna Magnusson Arbetsmiljörådgivare BI Södra Norrland
Håkan Lind Kommunikationschef
Johan Deremar Nationalekonom
Lars Redtzer Ansvarig infrastruktur
Lars Tullstedt Expert kompetensförsörjning
Mats Åkerlind Vice vd och förhandlingschef
Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare BI Mellan
Peter Schyum Affärsområdeschef Povel Verksamhetsledning
Susanne Friberg Projektledare BI Norra Norrland