byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg198_exImg

Det är fredag morgon och jag kliver in i ett konferensrum i Luleå. Nåiden Bygg AB har samlat bl. a. sina platschefer för att ytterligare förstärka sin kompetens inom det praktiska arbetsmiljöområdet. Klockan är just före åtta och många tar med sig en kaffekopp i handen och slår sig ner vid borden. Diskussionerna är i full gång redan innan kursen har börjat och jag hör frågeställningar kring allt från arbetsmiljöverkets tillämpningar och ergonomi till faktiska regelfrågor. Företaget har valt att anlita Entreprenörsskolan för att genomföra en företagsintern utbildning av ”Platschefens praktiska arbetsmiljöarbete” och dag två ska strax till att börja. Dag ett har haft fokus på regelverk, roller och ansvar. Idag handlar utbildningen bland annat om övningar med praktiska case. Allt för att företaget ska kunna förstärka sina interna rutiner och deltagarna ska kunna utföra de uppgifter som de har utifrån sin roll i arbetsmiljöarbetet

Läs mer om Susanne Friberg: Arbetsmiljö i fokus för Nåiden Bygg AB

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg197_exImg

För tredje gången på ett år genomförde Sveriges Byggindustrier tillsammans med Umeå kommun Afternoon Tea – en plattform för utveckling av Umeå, där fokus ligger på tillväxtmålet 200.000 invånare i Umeå 2050. Vi har utvecklat Afternoon Tea tillsammans med kommunen för att skapa en dialog mellan politiker, investerare, byggföretag och tjänstemän om hur vi kan tillsammans påverka de olika processer som är viktiga för ett utvecklat bostadsbyggande i Umeå.

Läs mer om Christer Johansson: Afternoon Tea för ett ökat bostadsbyggande i Umeå

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg196_exImg

Så startade SME-Akademin sin andra omgång och kursen var fullbokad av förväntansfulla och blivande företagsledare från hela landet.

Vi startar kursen med en gemensam lunch och hinner bekanta oss med varandra innan kursen startar på riktigt. Väl i kurslokalen får vi presentera oss innan kursledarna Richard och Staffan berättar om kursens upplägg och vårt första tillfälle med temat ledarskap och målstyrning. Teori ska varvas med samarbetsövningar och det tar inte lång tid innan vi alla är fullt koncentrerade och igång med den första övningen om målsättning. 

Läs mer om Robert Ahlqvist: En klurig start med aha-upplevelse

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg195_exImg

Förra året i november hade vi en intern Skyddsombudsdag på JSB (John Svensson Byggnads AB). Då körde jag Sveriges Byggindustriers webbutbildning www.ensakerarbetsplats.se tillsammans med mina kolleger.

När man går igenom den på nätet så gör man den i vanliga fall individuellt och det kräver att man sitter framför en dator. Jag körde den för hela gruppen samtidigt i stället. Vi tittade på filmerna tillsammans, stannade upp och diskuterade de aktuella frågeställningarna. Detta var mycket lyckat! Mycket bättre än att köra utbildningen individuellt. Det var intressant att se hur deltagarna uppfattade filmerna och det blev bra diskussioner kring frågorna.

Läs mer om Mats Björnlund: Gemensam webbutbildning på JSB

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg194_exImg

På Sveriges Byggindustrier Västerås och Norrköping har Entreprenörsskolan i dag (25/10) genomfört seminarier kring utmaningar och möjligheter för dem som driver ett bygg- och anläggningsföretag. Innehållet har varit ett axplock ur Entreprenörsskolans företagsledarutbildning SME-Akademin som startar en ny kursomgång den 23-24 november.

Två av våra kursledare (Rickard Hagtorn och Staffan Olofsson) på SME-Akademin har gett seminariedeltagarna smakprov ur utbildningen. De har väckt insikter om komplexiteten i att styra och leda företag och visat på möjligheter att ta sig an de utmaningar som företaget och företagsledaren står inför. De har också lyft trender och utmaningar i branschen och för företagsledare i SME-företag*.

Läs mer om Peter Andersson: Att styra och utveckla ett bygg- och anläggningsföretag

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg193_exImg

Arbetsplatsen vid Sisjömotet väster om Göteborg har precis kommit i gång, etableringen är i stort sett klar och på plats finns i nuläget en grävmaskin. Entreprenaden innehåller bl.a. ombyggnad av Sisjömotet och utbyggnad av extra körfält; additionskörfält mellan Fässbergmotet och Sisjömotet. Slutdatum är december 2017.

Den största risken vid denna arbetsplats är passerande extern fordonstrafik. En risk som både Trafikverket och Skanska är väl medvetna om och hur riskerna ska minimeras.

Läs mer om Lars-Erik Jonason: Stand Down tillsammans med Trafikverket och Skanska

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg192_exImg

Nere i tunnelbanan vid centralstationen, på väg mot blå linjen, samlades ett antal personer i går för att gå in genom en oansenlig dörr och delta på Stand down. Innan vi fick passera dörren skrevs vi in med namn, ID06-nummer och närmaste anhörig.

Innanför dörren finns den nya anläggningen som byggts. Stora luftiga ytor i vackra material och dekorerat med intressanta konstverk. Det krävdes inte hjälm och skyddsskor eftersom platsen numera räknas som ett driftsställe, endast varsel var ett krav.

Läs mer om Ann-Charlotte Rand: Stort tack till Trafikverkets investeringsprojekt Citybanan för det trevliga bemötandet vid Stand Down 2016!

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg191_exImg

I går den 18 oktober arrangerade Trafikverket, för fjärde året i rad, en s.k. Stand Down på ett stort antal arbetsplatser runt om i landet. Flera tusen väg- och järnvägsarbetare, entreprenörer och konsulter pausade sitt arbete i 15 minuter för att hedra dem som skadats eller förolyckats på jobbet. Det är en fin och viktig gest som också syftar till att lyfta säkerhetsfrågorna för alla inblandade.

Läs mer om Berndt Jonsson: En tyst minut för vänner som mist livet på jobbet

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg190_exImg

Håkan Sörman och Kurt Eliasson undrar i en artikel den 22 augusti om inte byggindustrierna ser möjligheter att sänka kostnaderna. Jag kan försäkra om att våra medlemsföretag ständigt håller ett vakande öga på sina kostnader och arbetar med att utveckla sina produkter. Alla större byggföretag och flera mindre eller medelstora har tagit fram olika koncept på industrialiserat byggande. Detta eftersom större volymer och upprepade arbetsmoment är ett sätt att pressa kostnader. Flera av våra medlemsföretag har avtal med SABO för att kunna bygga s.k. Kombohus. Förutom att det är lönsamt är fördelarna en tydlig och kunnig beställare och möjligheten att upprepa byggandet av just en husmodell. Det är ett utmärkt sätt att bredda utbudet på vad som byggs i dag.

Läs mer om Inte byggföretagen som är problemet

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg189_exImg

Den 28 juni, några dagar före semestern, blev jag inbjuden till ett möte med norska EBA (Entreprenörföreningen Bygg och Anläggning) för att berätta om hur vi inom En säker arbetsplats jobbar; vad vi gör, hur vi gör det och hur vi blir mottagna på våra svenska byggarbetsplatser.

Jag berättade bland annat att vi har ett nära samarbete med våra lokala chefer ute i landet, där de ofta har bra kontaktnät som vi kan ta del av, hur vi på Sveriges Byggindustrier arbetar tillsammans med Arbetsmiljöverket, olika fackförbund, beställare och företag. De fick också information om vår Säkerhetsdag och vilka som arbetar tillsammans med oss runt om i Sverige. Jag berättade förstås om hur ett arbetsplatsbesök går till, vilka hjälpmedel vi tillhandahåller och hur vi arrangerar informationsmöten och seminarier.

Läs mer om Patrik Jakobsson: Nordiskt samarbete kring arbetsmiljö och säkerhet i byggbranschen

Etiketter:
Om bloggen

Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi har cirka 3400 medlemsföretag (bygg-, anläggnings- och specialföretag). 

På denna blogg skriver företrädare för vår organisation inlägg om aktuella händelser i vår bransch. 

Läs mer om oss på www.sverigesbyggindustrier.se

Senast kommenterat:
Arkiv
Twitter
Andra bloggar
Våra bloggare:
Ann-Charlotte Rand Arbetsmiljörådgivare BI Öst
Björn Wellhagen Näringspolitisk chef, ansvarig bostadsfrågor
Charlotta Gottschalk-Dieden Arbetsmiljörådgivare BI Syd
Christer Johansson Arbetsmiljörådgivare BI Norra Norrland
Hanna Magnusson Arbetsmiljörådgivare BI Södra Norrland
Håkan Lind Kommunikationschef
Johan Deremar Nationalekonom
Lars Redtzer Ansvarig infrastruktur
Lars Tullstedt Expert kompetensförsörjning
Mats Åkerlind Vice vd och förhandlingschef
Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare BI Mellan
Peter Schyum Affärsområdeschef Povel Verksamhetsledning
Susanne Friberg Projektledare BI Norra Norrland