byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg155_exImg

Jag har varit i Almedalen fyra gånger och ingen gång har varit den andra helt lik, förutom en sak – mötena i gränderna.

Första året försökte jag mest förstå grejen. Andra året fokuserade jag på kunskapsinhämtning genom att gå på seminarium efter seminarium efter seminarium efter … Tredje året satsade jag på mingel och inbokade möten. I år tog jag rollen som seminariearrangör.

Läs mer om Sofia Jonsson: Möten i gränden

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg154_exImg

Det händer något med oss människor när vi kommer till Almedalen. Under året bär vi mest mörka kläder, nästan likadana "uniformer" när vi sitter där på alla möten.

Och så packar vi upp resväskan i Visby inför Almedalsveckan. Där ligger underbara sommarklänningar, färgsprakande skjortor, tröjor och sköna skor. Där ligger den vi egentligen är, Men framförallt ligger en människokärlek, att vara vänliga mot varandra och på så sätt lära känna nya personer för att knyta kontakter inför framtiden. I resväskan ligger oxå våra frågor som vi driver - proffsigare förpackade än under hela året - och en massa energi att hålla i våra budskap.

Läs mer om Gisela Högberg: Klänningarnas och de färgsprakande tröjornas paradis

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg153_exImg

Som praktikant och nybörjare i Almedalsvimlet är jag fullständigt fascinerad. Intrycken snurrar runt mig och jag försöker fånga något slags struktur. Har inte lyckats än det erkänns!

En otrolig uppsättning av kunskaper minglar runt i ett underbart sommarvisby. Allt förpackat i engagerade, diskussionslystna människor från alla delar av samhällets verksamheter och aktiviteter. Möten uppstår planerat och oplanerat. Politiker i allmänhet och ministrar i synnerhet är högintressanta att få hejd på om än bara för ett ögonblick. Vi vill alla framföra just den speciella kunskap eller åsikt vi brinner för. Vi är många som brinner här och det behövs faktiskt, En kollega konstaterar med lysande ögon att ”detta är direkt demokrati”. Så rätt hon har! Alla måste inte tycka lika men alla har rätt att framföra sin åsikt och bli hörda. Demokrati!

Läs mer om Marianne Hedberg: Intryck, kunskap, möten, demokrati och allt annat

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg152_exImg

Överblicken går snabbt förlorad i Almedalen. Även för den som bara fokuserar på ett område är det ofta svårt att sammanfatta intrycken. Det gäller inte minst för oss som åkte dit för att diskutera bostäder & infrastruktur. I år var det nämligen de frågorna som dominerade, enligt Dagens Nyheter. 

Varje försök till summering kommer förstås att präglas av egna aktiviteter, intressen och vilka man träffat. Men under min egen Almedalsvecka återkom tre frågeställningar. Hur ska alla bostäder och all infrastruktur finansieras? Varför byggs det inte fler billiga hyresrätter? Hur kan och ska LOU utformas? 

Läs mer om Frågorna som dominerade Almedalen 2015

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg151_exImg

Efter tre dagar i Almedalen är jag helt slut. Inte bara det att fötterna ömmar utan huvudet är sprängfyllt med alla fantastiska intryck.

Första intrycket i söndags var att det kändes lugnare än väntat men det fick jag snabbt äta upp när måndagen kom. Min måndag var fullständigt proppfull av seminarier som jag ville gå på. Jag hann med ungefär hälften av alla jag hade tänkt besöka. Det märks att bygg och bo är MYCKET heta frågor just nu. Jag hade verkligen behövt klona mig! Detta är ett axplock av det jag hade velat lyssna på:

Läs mer om Mitt första besök i Almedalen – Cirkus eller årets viktigaste vecka?

Etiketter:
Om bloggen

Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi har cirka 3400 medlemsföretag (bygg-, anläggnings- och specialföretag). 

På denna blogg skriver företrädare för vår organisation inlägg om aktuella händelser i vår bransch. 

Läs mer om oss på www.sverigesbyggindustrier.se

Senast kommenterat:
Arkiv
Twitter
Andra bloggar
Våra bloggare:
Ann-Charlotte Rand Arbetsmiljörådgivare BI Öst
Björn Wellhagen Näringspolitisk chef, ansvarig bostadsfrågor
Charlotta Gottschalk-Dieden Arbetsmiljörådgivare BI Syd
Christer Johansson Arbetsmiljörådgivare BI Norra Norrland
Hanna Magnusson Arbetsmiljörådgivare BI Södra Norrland
Håkan Lind Kommunikationschef
Johan Deremar Nationalekonom
Lars Redtzer Ansvarig infrastruktur
Lars Tullstedt Expert kompetensförsörjning
Mats Åkerlind Vice vd och förhandlingschef
Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare BI Mellan
Peter Schyum Affärsområdeschef Povel Verksamhetsledning
Susanne Friberg Projektledare BI Norra Norrland