byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg145_exImg

I Lund i måndags hade precis syrenerna börjat blomma. Över 200 deltagare från branschen samlades i den fullsatta SF-biografen på Mårtenstorget när vi inom Byggbranschen i samverkan och Byggherrarna drog i gång våra 10 seminarier om personalliggare.

Värdar för dagen var Anders Fredriksson från Sveriges Byggindustrier och Pia Turtiainen från Måleriföretagen som höll ihop seminariet. Alla fick chans att ställa frågor till Peter Löfgren, från Byggbranschen i samverkan, som berättade hur allt praktiskt kommer att gå till från och med årsskiftet då den nya lagen träder i kraft. I bions foajé samlades deltagarna under pausen och ställde frågor till leverantörer av ID06 behörighetskort och läsare på plats.

Läs mer om Gisela Högberg: Vill du veta mer om personalliggare i byggbranschen?

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg144_exImg

I fyra deltävlingar; modell, Minecraft, uppsats & årets Future City skola ska vinnare koras på Tekniska muséet i Stockholm i morgon. Det är min första Future City-final och jag är spänd av förväntan.

Det här är ett forum där skola och näringsliv möts för att bygga framtidens stad och det är ingen brist på idéer hos våra kloka unga i årskurs 6 till 9. För vad sägs om att fokusera på vad alger kan göra för oss i våra städer? Eller hur vi kan åka kapseltåg för lägre energiförbrukning och snabbare transporter? Och kommer vi verkligen att ha våra offentliga rum i glastunnlar under vatten?

Läs mer om 36 tävlande skolor har blivit 12 finalister – final i årets Future City

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg143_exImg

Nej.

Frågan är bara om du faktiskt inte gör det i alla fall – fast du inte tänker på det. Under en dag, hur många gånger pratar du om frugan, tanten, gubben eller mannen därhemma? I fikarummet på måndagen, när du berättar vad du har haft för dig under helgen, kan det vara så att de ordval du använder faktiskt avslöjar att du är hetero? Fast du tänker inte på det. För det är normalt. Och det är inte helt ovanligt att vi på arbetsplatser utgår från att alla är just – heterosexuella.

Läs mer om Man ska väl inte behöva prata om sexualitet på jobbet?

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg142_exImg

Under april fortsatte vi med våra frukostmöten för Bas-U i Luleå, Skellefteå och Umeå. Vi identifierade utmaningar i rollen och vi kunde åter igen konstatera att det är en rejäl utmaning att jobba som Bas-U.

Speciellt i entreprenader, där man som huvudentreprenör inte har något avtal mot sidoentreprenörer, visar det sig att det är väldigt svårt att få in bra riskanalyser från underentreprenörerna. Delade entreprenader är ingen höjdare för Bas-U, kan man konstatera. Man kan fråga sig om man verkligen ska ta på sig rollen som Bas-U i andra entreprenadformer än totalentreprenader? Är det verkligen möjligt att uppfylla sina åtaganden och uppfylla lagkraven utan avtal med övriga entreprenörer? Den frågan borde vara intressant att diskutera och fundera över för våra beställare och byggherrar.

Läs mer om Christer Johansson: Vi måste alla reagera när vi ser någonting som inte är okej.

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg141_exImg

I BI Södra Norrland besökte vi på Reflektionsdagen tre bygg- och anläggningsprogram i Gävle, Sundsvall och Östersund. I Sundsvall och Gävle hade vi med oss skyddsombud och företagsrepresentanter från Skanska.

Skanska presenterade hur de arbetar med säkerhet och vilka krav de ställer på sina medarbetare i form av rutiner och skyddsutrustning. En skyddsrond genomfördes i skolans bygghall. Eleverna fick också ta del av anslagstavlor med säkerhetsrutiner och se exempel på skyddskläder som används. De fick även reflektera kring ett av Skanskas globala säkerhetsstopp och fundera kring hur olyckan kunnat undvikas.

Läs mer om Hanna Magnusson: Skolelever och lärare reflekterade i BI Södra Norrland

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg140_exImg

I höstas hade vi sammanbrottet kring Förbifart Stockholm och tidigare har vi haft samma problem med Dennispaketet, Citybanan och flera andra stora infrastrukturprojekt. Nu funderar vi över hur vi ska hantera Slussen och så verkar det som om vi får en allt hårdare debattstorm och ifrågasättande av Västsvenska paketet och då särskilt Västlänken.

Alla dessa tveksamheter kring genomförandet av viktiga infrastrukturprojekt kostar på… på många sätt. Jag tycker inte att vi uppför oss på ett schyst sätt mot varandra, det blir för mycket pajkastning i ett allt för sent skede. Jag tycker inte heller att vi är ansvarsfulla nog att skapa det hållbara samhället för oss själva och för framtida generationer. Vi måste ha en mer respektfull attityd i dessa viktiga frågor.

Läs mer om Väck alla björnar innan det är för sent

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg139_exImg

Den 28 april samlades bygg- och anläggningsbranschen landet runt i en gemensam reflektionsdag. Vi i Sveriges Byggindustrier (BI) Mellan anordnade ett seminarium i Linköping där medlemsföretag, fackförbund, beställare, skyddsombud, Arbetsmiljöverket och fastighetsägare diskuterade arbetsmiljön och säkerheten på våra arbetsplatser. Framför allt pratade vi attityder, beteenden och ledarskap.

Läs mer om Vi pratar attityder, beteenden och ledarskap

Etiketter:
Om bloggen

Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi har cirka 3400 medlemsföretag (bygg-, anläggnings- och specialföretag). 

På denna blogg skriver företrädare för vår organisation inlägg om aktuella händelser i vår bransch. 

Läs mer om oss på www.sverigesbyggindustrier.se

Senast kommenterat:
Arkiv
Twitter
Andra bloggar
Våra bloggare:
Ann-Charlotte Rand Arbetsmiljörådgivare BI Öst
Björn Wellhagen Näringspolitisk chef, ansvarig bostadsfrågor
Charlotta Gottschalk-Dieden Arbetsmiljörådgivare BI Syd
Christer Johansson Arbetsmiljörådgivare BI Norra Norrland
Hanna Magnusson Arbetsmiljörådgivare BI Södra Norrland
Håkan Lind Kommunikationschef
Johan Deremar Nationalekonom
Lars Redtzer Ansvarig infrastruktur
Lars Tullstedt Expert kompetensförsörjning
Mats Åkerlind Vice vd och förhandlingschef
Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare BI Mellan
Peter Schyum Affärsområdeschef Povel Verksamhetsledning
Susanne Friberg Projektledare BI Norra Norrland