byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg171_exImg

Hon hette Lena och var snickare. Jag jobbade med henne på ett större bygge för länge sen. Duktig, snäll, lite smårolig. Jag jobbade bredvid henne och såg henne aldrig göra nåt fel. Ändå var det alltid nån kollega som tittade lite extra på dörrkarmarna hon satt, eller på väggarna hon rest.
På den tiden var jag tämligen omedveten om hur situationen var för tjejer på bygge. Dels för att jag var just omedveten, dels för att det var, och är så sällsynt, med kvinnliga byggnadsarbetare, och när man aldrig träffar på dem behöver man inte reflektera över hur de har det. Det man inte ser finns liksom inte.

Läs mer om Kvinnoföraktet finns kvar så länge männen tiger

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg170_exImg

Utredningen föreslår ett väl genomtänkt paket av förbättringar som syftar till att stärka yrkesutbildningarna.

Som förrätt ska ungdomarna i grundskolan få bättre information om arbetslivet och nya tag kring Prao inför valet av gymnasieutbildning. Att få fler ungdomar att göra otraditionella val genom att förstärka värdegrundsarbetet i de olika utbildningsprogrammen är en väl inriktad åtgärd. De unga kvinnor som väljer en mansdominerad utbildning ska inte behöva ledsna och hoppa av därför att miljön är grabbig och inte tar avstånd från sexism och trakasserier. Sedan måste branschen förstås göra motsvarande arbete, annars blir det en besk eftersmak.

Läs mer om Smakligt smörgåsbord från Yrkesprogramsutredningen!

Är Povel före sin tid?

PovelNu i höst kom de nya ISO-standarderna inom verksamhetsledning, ISO 9001 Kvalitet och 14001 Miljö. Senast det kom någon ny var 2008. En stor mängd människor och kommittéer har lagt ner tusentals timmar på att utveckla de nya kravkriterierna.

Standarderna i miljö och kvalitet har historiskt sett uppdaterats var 6-8:e år och då har de certifierade företagen en treårsperiod på sig att anpassa sig till den nya standarden. Elaka tungor hävdar – eftersom förändringarna ibland är högst marginella – att uppdateringarna och kraven på anpassning bland företagen görs för att hålla igång massor med konsulter runt om i världen…

Läs mer om Är Povel före sin tid?

Etiketter:
Om bloggen

Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi har cirka 3400 medlemsföretag (bygg-, anläggnings- och specialföretag). 

På denna blogg skriver företrädare för vår organisation inlägg om aktuella händelser i vår bransch. 

Läs mer om oss på www.sverigesbyggindustrier.se

Senast kommenterat:
Arkiv
Twitter
Andra bloggar
Våra bloggare:
Ann-Charlotte Rand Arbetsmiljörådgivare BI Öst
Björn Wellhagen Näringspolitisk chef, ansvarig bostadsfrågor
Charlotta Gottschalk-Dieden Arbetsmiljörådgivare BI Syd
Christer Johansson Arbetsmiljörådgivare BI Norra Norrland
Hanna Magnusson Arbetsmiljörådgivare BI Södra Norrland
Håkan Lind Kommunikationschef
Johan Deremar Nationalekonom
Lars Redtzer Ansvarig infrastruktur
Lars Tullstedt Expert kompetensförsörjning
Mats Åkerlind Vice vd och förhandlingschef
Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare BI Mellan
Peter Schyum Affärsområdeschef Povel Verksamhetsledning
Susanne Friberg Projektledare BI Norra Norrland