byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg174_exImg

Det finns en gammal vägledande rekommendation att det bör finnas en lärling per fem yrkesarbetare. Men det har i regel aldrig funnits en lärling per fem yrkesarbetare.

I ett försök att blanda äpplen och päron hävdar nu Byggnads, helt felaktigt, att vi har gått från att ha just en lärling på fem yrkesarbetare till att ha en lärling per trettio yrkesarbetare. Det är minst sagt att dribbla med sanningen och som med det mesta går det att räkna på. 

Läs mer om Det är dags att Byggnads tar ansvar för att hålla siffrorna rätt

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg173_exImg

Foto: Rosie Alm

Är det ett genombrott för säkerheten vi ser? Enligt Arbetsmiljöverkets officiella statistik har antalet arbetsolyckor minskat rejält sedan förra året. I byggbranschen har hittills i år tre personer mist livet, vilket naturligtvis är att beklaga. Det är tre för mycket. Men vi måste ändå våga glädja oss så smått åt att vår nollvision är inom räckhåll, att olyckorna minskar och att ett idogt förebyggande arbete lönar sig

Läs mer om Bravo byggbranschen – vi jobbar allt säkrare!

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg171_exImg

Hon hette Lena och var snickare. Jag jobbade med henne på ett större bygge för länge sen. Duktig, snäll, lite smårolig. Jag jobbade bredvid henne och såg henne aldrig göra nåt fel. Ändå var det alltid nån kollega som tittade lite extra på dörrkarmarna hon satt, eller på väggarna hon rest.
På den tiden var jag tämligen omedveten om hur situationen var för tjejer på bygge. Dels för att jag var just omedveten, dels för att det var, och är så sällsynt, med kvinnliga byggnadsarbetare, och när man aldrig träffar på dem behöver man inte reflektera över hur de har det. Det man inte ser finns liksom inte.

Läs mer om Kvinnoföraktet finns kvar så länge männen tiger

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg170_exImg

Utredningen föreslår ett väl genomtänkt paket av förbättringar som syftar till att stärka yrkesutbildningarna.

Som förrätt ska ungdomarna i grundskolan få bättre information om arbetslivet och nya tag kring Prao inför valet av gymnasieutbildning. Att få fler ungdomar att göra otraditionella val genom att förstärka värdegrundsarbetet i de olika utbildningsprogrammen är en väl inriktad åtgärd. De unga kvinnor som väljer en mansdominerad utbildning ska inte behöva ledsna och hoppa av därför att miljön är grabbig och inte tar avstånd från sexism och trakasserier. Sedan måste branschen förstås göra motsvarande arbete, annars blir det en besk eftersmak.

Läs mer om Smakligt smörgåsbord från Yrkesprogramsutredningen!

Är Povel före sin tid?

PovelNu i höst kom de nya ISO-standarderna inom verksamhetsledning, ISO 9001 Kvalitet och 14001 Miljö. Senast det kom någon ny var 2008. En stor mängd människor och kommittéer har lagt ner tusentals timmar på att utveckla de nya kravkriterierna.

Standarderna i miljö och kvalitet har historiskt sett uppdaterats var 6-8:e år och då har de certifierade företagen en treårsperiod på sig att anpassa sig till den nya standarden. Elaka tungor hävdar – eftersom förändringarna ibland är högst marginella – att uppdateringarna och kraven på anpassning bland företagen görs för att hålla igång massor med konsulter runt om i världen…

Läs mer om Är Povel före sin tid?

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg168_exImg

Bostadsforum om ansvarsfördelning. Foto: Emil Lindqvist

Våra politiker i kommuner och regering drar upp målsättningar och sätter siffror på hur många bostäder som behövs byggas i Sverige till år si eller så. Det är bra. Politiker måste ha visioner och ambitioner för bostadsbyggandet. Men visioner bygger inga hus, utan för det behövs en utbyggd infrastruktur.**

Läs mer om Sofia Jonsson: Infrastruktur har ingen politisk färg*

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg167_exImg

Dagen innan Konjunkturinstitutet publicerar sin viktigaste rapport inför den stundande avtalsrörelsen börjar det i media föras en debatt om att KI slår larm kring prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Om det är en slump kan vi låta vara osagt.

KI-chefen Mats Dillén har naturligtvis rätt när han påpekar att bostadspriserna inte kan fortsätta öka med 10-15 procent per år ”i all evighet”. Vidare menar han att ”om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns det risk för att det blir ett abrupt prisfall längre fram”. Den intressanta följdfrågan blir då vad ”man” ska försöka göra för att bromsa uppgången. Bostadspriserna i Sverige sätts ju på en fri marknad. Prisuppgången kopplas ofta samman med farorna som påstås vara förknippade med stigande skuldsättning bland svenska hushåll, men en minst lika viktig faktor bakom skuldökningen är den stadigt ökande andelen svenska hushåll som äger sin bostad

Läs mer om Bokrisen är ingen bubbla utan en brist

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg166_exImg

Frågorna kom i strid ström under vårt seminarium i Norrköping i veckan. Hur gör bostadsrättsföreningar med personalliggare när vi bygger om i huset?, Ska praktikanter ute på byggena ha behörighetskort?, Vem kan se uppgifterna som läggs in i personalliggaren?, var några av dem.

Peter Löfgren från Sveriges Byggindustrier, som höll i seminariet, hade bra svar. Mellan fakta om den nya lagen, praktiska tips samt frågor och svar fick han oss 100 i publiken att skratta flera gånger. Det är svårt för en göteborgare som Peter att inte skoja till saker, om än på ett seriöst sätt.

Läs mer om Gisela Högberg: Ökat tryck kring personalliggare

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg165_exImg

Här i Västerbotten genomför vi nu tre övningar inom ett  SBUF-projekt som syftar till att rädda liv genom kunskap, samarbete och snabba insatser. Det handlar helt enkelt om att vara väl förberedd om en olycka skulle inträffa på en arbetsplats. Vi vet att den första timmen kan vara oerhört viktig vid en allvarlig olycka. Det gäller att agera konstruktivt och snabbt trots att vi i ett sådant läge kanske känner chock. Tid är liv i vid en allvarlig olycka. Därför håller vi nu, inom ramen för SBUF-projektet, på att ta fram effektiva verktyg som ska vara till stöd för alla i branschen.

Läs mer om Christer Johansson: Övning kan rädda liv – SBUF-projekt tar fram verktyg

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg164_exImg

I går höll Sveriges Byggindustrier Syd medlemsutbildning i HLR (hjärt- och lungräddning) och användning av hjärtstartare, denna gång i Avesta. Instruktör var jag själv och min kollega Melanie Blockley på Malmökontoret.

På gårdagens utbildning berättade några av deltagarna om egna upplevelser av situationer där snabba räddningsinsatser av utbildad personal räddat liv, och hur bra och viktigt det kändes efter genomförd utbildning, att inte bara ha fått faktisk kunskap om vad man ska göra i ett akut läge, utan även fått mod och självförtroende att ingripa. Tänk på att det kan vara just din insats som gör skillnad!

Läs mer om Charlotta Gottschalk Dieden: Sveriges Byggindustrier lär medlemsföretag rädda liv

Etiketter:
Om bloggen

Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi har cirka 3400 medlemsföretag (bygg-, anläggnings- och specialföretag). 

På denna blogg skriver företrädare för vår organisation inlägg om aktuella händelser i vår bransch. 

Läs mer om oss på www.sverigesbyggindustrier.se

Senast kommenterat:
Arkiv
Twitter
Andra bloggar
Våra bloggare:
Ann-Charlotte Rand Arbetsmiljörådgivare BI Öst
Björn Wellhagen Näringspolitisk chef, ansvarig bostadsfrågor
Charlotta Gottschalk-Dieden Arbetsmiljörådgivare BI Syd
Christer Johansson Arbetsmiljörådgivare BI Norra Norrland
Hanna Magnusson Arbetsmiljörådgivare BI Södra Norrland
Håkan Lind Kommunikationschef
Johan Deremar Nationalekonom
Lars Redtzer Ansvarig infrastruktur
Lars Tullstedt Expert kompetensförsörjning
Mats Åkerlind Vice vd och förhandlingschef
Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare BI Mellan
Peter Schyum Affärsområdeschef Povel Verksamhetsledning
Susanne Friberg Projektledare BI Norra Norrland