Våga vägra ohållbarhet

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg25_exImg

När jag reser i Stockholm med SL och för den del i hela landet kan jag inte undvika att fundera över hur kollektivtrafiken kommer att fungera. Inte i morgon, övermorgon eller nästa vecka utan när våra barnbarnsbarn har behov av att åka till jobbet, plugget eller på semestern.

Inte allt för sällan är det i rusningstrafiken långa köer och det förekommer så gott som varje dag att man måste släppa förbi tunnelbanetåg för att de är fulla och man inte kommer fram till dörrarna. Än värre är det vid de tillfällen då det är störningar i trafiken. Då skall horder av resenärer, likt fårflockar, förflytta sig till alternativa transportvägar. Hur kommer detta att se ut om 20, 30 eller 50 år? Kommer samhället överhuvudtaget att fungera eller kommer det vara helt igenkorkat? Enligt många prognoser så kommer Stockholm att vara minst 500.000 invånare till om 20 år

Läs mer om Våga vägra ohållbarhet

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg23_exImg

På torsdagen presenterades regeringens budgetproposition. Förslaget innehåller många fördelar för byggsektorn, bland annat inom forskning, infrastruktur och bostadsfrågor. Vi har i tidigare veckan bland annat också kommenterat att länsstyrelserna får medel för att effektivisera handläggningen av ärenden, att eurokoderna släpps fria och satsningen på forskning till samhällsbyggnadssektorn. Däremot lämnas en hel del frågor obesvarade, i synnerhet inom områdena energi och utbildning.

Läs mer om Budgetproppen tas emot med försiktig optimism

Mest gammal (S)kåpmat

byggindustribloggen.se - ctl00_cph1_exmListpg20_exImg

Socialdemokraterna gör i SvD den 2 september ett bostadspolitiskt utspel som är värt att granska i sömmarna. Analysen av dagens situation på bostadsmarknaden är klockren.  Kopplingen mellan behovet av ökad rörlighet och arbetsmarknadens funktion för att ge förutsättningar åt tillväxt kan inte nog betonas. 

Det allra klokaste i debattartikeln från Magdalena Andersson och Veronica Palm är när de säger att varje sten måste vändas utan ideologiska låsningar för att få till investeringar i bostäder. Här finns en öppning till en bredare diskussion kring lösningar av de låsningar som finns på bostadsmarknaden idag. Sveriges Byggindustrier förutsätter att denna invit även innefattar de regler som styr hyressättningen i landet och tyvärr starkt har bidragit till det låga bostadsbyggandet och den dåliga rörligheten som författarna förtjänstfullt poängterar.

Läs mer om Mest gammal (S)kåpmat

Etiketter:
Om bloggen

Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi har cirka 3400 medlemsföretag (bygg-, anläggnings- och specialföretag). 

På denna blogg skriver företrädare för vår organisation inlägg om aktuella händelser i vår bransch. 

Läs mer om oss på www.sverigesbyggindustrier.se

Senast kommenterat:
Arkiv
Twitter
Andra bloggar
Våra bloggare:
Ann-Charlotte Rand Arbetsmiljörådgivare BI Öst
Björn Wellhagen Näringspolitisk chef, ansvarig bostadsfrågor
Charlotta Gottschalk-Dieden Arbetsmiljörådgivare BI Syd
Christer Johansson Arbetsmiljörådgivare BI Norra Norrland
Hanna Magnusson Arbetsmiljörådgivare BI Södra Norrland
Håkan Lind Kommunikationschef
Johan Deremar Nationalekonom
Lars Redtzer Ansvarig infrastruktur
Lars Tullstedt Expert kompetensförsörjning
Mats Åkerlind Vice vd och förhandlingschef
Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare BI Mellan
Peter Schyum Affärsområdeschef Povel Verksamhetsledning
Susanne Friberg Projektledare BI Norra Norrland